Købsaftale og salgsprovenu
Generelt
Ved feltet Kendenavn kan du angive et kendenavn, så du nemt kan skelne købsaftalerne fra hinanden, hvis du arbejder med flere købstilbud på sagen. Du kan fx skrive navnet på den konkrete køber.
Ved felterne Mægler og Sagsbehandler vælger du de medarbejdere, som spiller denne rolle i forhold til den aktuelle købsaftale.
Ved felterne Dato for købers underskrift af købsaftalen og Dato for sælgers underskrift af købsaftalen anfører du den dato, hvor henholdsvis sælger og køber reelt har underskrevet købsaftalen. Herefter sætter systemet selv flueben ved feltet Købsaftale accepteret af parterne.
Du skal sætte flueben ved feltet Købsaftale betinget af købers salg af egen ejendom, hvis du skal udarbejde en købsaftale betinget af, at køber skal have solgt sin egen ejendom.
Ved feltet Betinget af købers salg af egen ejendom indtil skal du anføre en dato for, hvornår betingelsen skal være afklaret.
Når køber har fået solgt sin egen ejendom, skal du i feltet Købsaftalen betinget af købers salg af egen ejendom er endelig udfylde med den dato, hvor betingelsen er opfyldt.
Ved feltet Er der udestående forbehold, skal du tage stilling til, om der er forhold, som ikke er afklaret.
Du skal i feltet Fortrydelsesret udløb udfylde med den dato, hvor fortrydelsesretten udløber.
Hvis køber gør brug af sin fortrydelsesret, sælger afviser købstilbuddet eller trækker handlen tilbage, skal du sætte flueben ved felterne Køber har gjort brug af sin fortrydelsesret, Sælger har afvist købstilbud eller Handler er trukket tilbage og udfylde med den konkrete dato for, hvornår dette er sket.
Købere
Ved afsnittet Købere skal du oprette de købere, som skal købe ejendommen ved at klikke på Opret øverst i indtasteren.
Når du klikker på Opret kommer du over i Kundekartoteket, hvor du først skal søge efter, om den ønskede køber findes i dit kartotek i forvejen.
Findes køberen ikke i forvejen klikker du på Opret:
Købere og sælgere bør altid oprettes som personer:
Udfyld med alle de oplysninger, som du har omkring din køber og klik på Gem og vælg:
Oplysninger fra kundekartoteket overføres nu til købsaftalen.
Ved feltet Underskriftsmetode, skal du tage stilling til, hvordan køber og sælger signerer i forbindelse med tinglysningsekspeditioner.
Af hensyn til boligsidens spørgeskemaundersøgelser skal du tage stilling til, om køberen er professionel via feltet Professionel kunde.
Sæt flueben i feltet Ønsker at deltage i Boligsidens tilfredshedsundersøgelse, såfremt din køber skal deltage i denne.
Ved feltet Posttype vælger du, om du skal kommunikere med køberen via post eller e-mail. Dette har alene betydning i forhold til fletningen af standardbreve, hvor brevhoved udelades, når du har valgt E-mail.
Generelt:
Ved udfyldelse af køber skal du iagttage, at flere købere vil blive ejere i lige sameje, såfremt der indføjes mere end én køber, medmindre du anfører en ejerandel for de respektive købere.
Da det i enkelte tilfælde kan have betydning for udnyttelse af skattefordelen, og da det for samboende (ikke gifte) har juridisk bindende betydning for ejerforholdet, bør du (ejendomsmægleren) altid undersøge hos køber, i hvilket ejerforhold ejendommen erhverves, når der er mere end én køber. Ofte bør køberne rådgives om, at der kan være behov for rådgivning herom.
Også for gifte har ejerforholdet betydning, idet der i ægteskabet er særhæften og fællesråden. Det har således specielt betydning for ægtepar i forhold til kreditorerne, hvem der står som ejere af ejendommen. Den ene ægtefælles kreditorer kan ikke gøre udlæg i ejendommen, der står i den anden ægtefælles navn, selv om der er fælleseje i ægteskabet.
Købes ejendommen af et selskab, skal du indhente en tegningsudskrift i forbindelse med udarbejdelse af købsaftalen, så det kan dokumenteres, at den/de personer, der underskriver, er berettiget hertil.
Tegningsudskriften indhentes, som udgangspunkt hos køber, eller hos Erhvervsstyrelsen mod betaling.
Herudover skal tegningsudskriften benyttes i forbindelse med tinglysning af adkomster til og fra et selskab.
Ejendomsmæglerens økonomiske eller personlige interesse i handlen
Ved feltet Ejendomsmægleren har en væsentlig økonomisk eller personlig interesse i at handlen indgås, idet skal du svar ja eller nej til, om dette er tilfældet. Hvis der i indtasteren Købsaftale svares ja til ovenvnænte, skal du i fritekstfeltet anføre årsagen og systemet indsætter herefter automatisk følgende frase i den til købsaftalen tilhørende salgsopstilling:
Ejendomsmægleren har en væsentlig økonomisk eller personlig interesse i at handlen indgås:
Ja________, idet xx
og det oplyses, hvori interessen er.
Ved feltet Ejendomsmægleren har en væsentlig økonomisk eller personlig interesse i købers valg af finansiering, forsikring eller andre ydelser i tilknytning til omsætning af fast ejendom idet skal du svare ja eller nej til, om dette er tilfældet, idet du skal oplyse, hvis du (ejendomsmægleren) har en særlig økonomisk eller personlig interesse i købers valg af finansiering, forsikring elle andre ydelser i tilknytning til omsætning af fast ejendom. Benyt fritekstfeltet til at anføre sammenhængen.
Hvis der i systemet svares ja hertil indsætter systemet automatisk denne frase i den til købsaftalen tilhørende salgsopstilling:
Ejendomsmægleren har en væsentlig økonomisk eller personlig interesse i købers valg af finansiering, forsikring eller andre ydelser i tillknytning til omsætning af fast ejendom: Ja________, idet xx
og det oplyses, hvori interessen er.
2. Overtagelsesdag, aflevering og risikoovergang
Ved feltet Ejendommen overtages den indsætter du dato, hvor parterne har aftalt, at køber overtager ejendommen. Der skal altid indsættes en dato i feltet.
Ved feltet Skæringsdato indsætter du den dato, som skal bruges til beregning af refusionsopgørelse. Oplysningen udskrives ikke i nogen af DE´s formularer og anvendes udelukkende til brug ved beregning af refusionsopgørelse via Domidont.
Ved feltet Overdragelsesdato (Dispositionsdato) kan du indsætte den dato, hvor parterne evt. har aftalt, at køber kan få lov til at disponere overejendommen. Oplysningen/datoen udskrives ikke i nogen af DE´s formularer, hvorfor oplysningen kun er til dit interne brug.
Hvis der aftales en dispositionsdag, kan denne aftale anføres i feltet Afvigelser til overtagelsesdagen eller i købsaftalens afsnit 11. I sidstnævnte tilfælde indsættes en henvisning til afsnit 11 via feltet Afvigelser til overtagelsesdagen.
Ved feltet Afvigelser til overtagelsesdagen skal du benytte fritekstfeltetet til, at indsætte øvrige aftaler vedr. overtagelsesdagen, f.eks. ved betingede handler, ligesom der kan henvises til købsaftalens afsnit 11. Udgangspunktet er, at de bestemmelser, der er gældende i den pågældende købsaftale, skal indsættes det sted i formularen, det vedrører.
Generelt:
Når overtagelses-/dispositionsdag skal anføres, skal du tage højde for en evt. aftale, der er indgået med sælger i formidlingsaftalen.
3. Kontantpris
I dette afsnit anfører du den mellem parterne aftalte kontantpris.
4. Tilbehør og abonnementer
Under afsnittet Tilbehør og abonnementer vil du ved Tilbehør kunne se alt det tilbehør, som du allerede har oprettet via indtasteren Salgsopstilling. Hvis du retter i tilbehøret via nærværende indtaster (Købsaftale), så er det kun en rettelse, som slår igennem til den til købsaftalen tilhørende salgsopstilling. Dette er lavet fordi, man fx kan have udbudt en sag til salg, hvor alle hvidevarer medfølger. Men ved salg kan man have aftalt, at de hårde hvidevarer alligevel ikke medfølger fx på grund af nedsættelse af kontantprisen osv.
Du kan enten anvende skrivefeltet under Tilbehør til at anføre oplysninger om det medfølgende tilbehør eller oprette tilbehøret som ikoner, så de listes op, hvilket du gør ved at klikke på Opret øverst i indtasteren.
I feltet Vedr. abonnementer skal du anføre individuelle aftaler mellem sælger og køber vedr. abonnementer.
5. Byggeteknisk gennemgang og huseftersyn
Du skal først svare på om Ejendommen er omfattet af reglerne i kap. 1 i "Lov om forbrugerbeskyttelse...".
Herudover udfylder du afsnittene Tilstandsrapport, Elinstallatinsrapport og Ejerskifteforsikringstilbud med dato og oplysning om hvem der har udarbejdet dokumentet i forhold til, hvad der er relevant på din konkrete sag.
Sæt nederst flueben ved følgende afsnit, hvis det er aktuel:
- Der er givet afslag på tilbud om ejerskifteforsikring på grund af ejendommens fysiske tilstand.
- Byggeteknisk rapport udarbejdet.
- Sælger oplyser, at der har været tvister, retssager m.m.
6. Fortrydelsesret
Ved feltet Er handlen omfattet af lov om fortrydelsesret tager du stilling til, om reglerne om fortrydelsesret er gældende i handlen.
Der vil ikke gælde fortrydelsesret, hvis der på handelstidspunktet endnu er en landbrugspligt på ejendommen, hvis køber ikke erhverver en bolig til sig selv eller en person, som vedkommende har en privat interesse i at skaffe boligen, eller hvis ejendommen er begæret på tvangsauktion og køber er vidende herom.
Hvis du svarer ja til ovennævnte, fremgår dette nu af købsaftalen og dokumentet/formularen Olysning om fortrydelsesret udskrives automatisk ved udskrivning af købsaftalen.
Hvis du svarer nej til, at ejendommen er omfattet af reglerne om fortrydelsesret, fremkommer der der et fritekstfelt, hvor du skal angive begrundelse for, hvorfor ejendommen ikke er omfattet.
Ved feltet Handlen er ikke omfattet fordi, kan du evt. vælge en af DE's fraser i stedet for selv at anføre en fritekst:
Endelig skal du ved feltet Parterne har modtaget oplysning om fortrydelsesret svare ja eller nej til hvorvidt dette er tilfældet.
7. Energimærkning
I feltet Ejendommen er omfattet af lov om fremme af energibesparelser i bygninger svarer du ja eller nej til, om ejendommen er omfattet af reglerne om energimærkning.
Hvis du svares ”Nej” til at ejendommen er omfattet af reglerne, fremkommer der ikke andre oplysninger i købsaftalens afsnittet 7.
Svarer du ”Ja” til at ejendommen er omfattet af reglerne. skal du sætte flueben ved feltet Køber har fået udleveret gyldig energimærkning, såfremt dette er tilfældet.
Hvis du ikke sætter flueben ved feltet Køber har fået udleveret gyldig energimærkning, så skal du selv huske at anføre en tekst i købsaftalens afsnit 11 om, hvordan parterne skal forholde sig i denne situation, idet der nu i købsaftalens afsnit 7 ved udskrivning af købsaftalen, vil være en henvisning til købsaftalens afsnit 11.
8. Handelsomkostninger og vederlag
Ved feltet Tinglysningsafgift vedrørende skøde betales af skal du angive, om det er køber eller sælger, der afholder udgiften til tinglysning af skødet.
Hvis sælger afholder udgiften, skal du huske, at medtage udgiften i salgsbudgettet/salgsprovenuet.
Hvis køber afholder udgiften, skal den medtages i købers kontantbehov i salgsopstillingen. Det er et DE normkrav (E6), at denne udgift skal oplyses.
Ved Udarbejdelse af skøde, reguleringsopgørelse, refusinsopgørelse og handlens berigtigelse i øvrigt betales af, skal du angive, om det er køber eller sælger, der afholder udgiften til udarbejdelsen.
Hvis sælger betaler udgiften, kan du medtage udgiften i formidlingsaftalen og/eller medtage den i salgsbudgettet/salgsprovenuet.
Hvis køber betaler udgiften, skal du oplyse køber herom under kontantbehov i salgsopstillingen, enten med angivelse af et beløb eller oplysning om, at beløbet ikke er medtaget.
Evt. anden fordeling af opgaverne indsættes i købsaftalens afsnit 11.
Ved feltet Fordeling af tinglysningsafgift vælger du, hvor stor en andel af tinglysningsafgiften på skødet, som skal betales af køber.
9. Refusionsopgørelse
Ved feltet Frist for refusionsopgørelse indsætter du det antal dage efter overtagelsesdagen, hvor refusionsopgørelsen senest skal udarbejdes.
Du kan ikke angive en konkret dato for fristen, men alene antal dage. Systemet udfylder selv med hvilken konkret dato, der passer i forhold til overtagelsesdagen og dit valg af antal dage, men dette er blot til din interne orientering.
10. Frister berigtigelse og rådgivning
Ved feltet Skøde klar til signering senest den anfører du den seneste dato (frist) for, hvornår skødet skal ligge klart i den elektroniske underskriftsmappe til sælgers og købers signering.
Ved feltet Købers og sælgers signering af vælger du, om der skal laves et "betinget" eller "endeligt" skøde. Ved feltet Skøde senest den anfører du den seneste dato (frist) for, hvornår sælger og køber skal have signeret det endelige/betingede elektroniske skøde.
Hvis skødet skal lyses betinget, skal du i feltet Endelig skøde er betinget af oplyse betingelsen. Eksempelvis kan ejendommen være under udstykning.
Hvis du har valgt, at skøde skal tinglyses betinget, skal du i feltet Sælgers og købers signering af endeligt skøde angive en dato (frist) for, hvornår køber og sælger har pligt til at signere det endelige skøde. Denne frist skal være rimelig i forhold til det, som skødet er betinget af.
Ved feltet Skøde skal anmeldes til tinglysning anfører du en dato (frist) for hvornår, skødet skal anmeldes til tinglysning.
Ved feltet Udarbejdelse af skøde, reguleringsopgørelse, refusionsopgørelse og handlens berigtigelse i øvrigt varetages af anfører du, hvem der foretager opgaverne.
Ved afsnittet Købers rådgivere klikker du på Opret for at oprette købers rådgivere, som eksempelvis købers pengeinstitut og advokat. Husk i den forbindelse af søge efter, om den ønskede rådgiver allerede findes i dit Kundekartotek og kan genbruges i stedet for altid at oprette en ny. På denne måde opbygger du en bedre historik i Kundekartoteket.
Ved afsnittet Sælgers rådgivere klikker du på Opret for at oprette sælgers rådgivere, som eksempelvis sælgers pengeinstitut og advokat. Husk i den forbindelse af søge efter, om den ønskede rådgiver allerede findes i dit Kundekartotek og kan genbruges i stedet for altid at oprette en ny. På denne måde opbygger du en bedre historik i Kundekartoteket.
11. Individuelle vilkår aftalt mellem køber og sælger, herunder evt. ændringer til standardvilkår
Ved afsnittet Betingelser kan du vælge antal hverdage, hvorefter DE´s forbeholdsfraser indsættes i købsaftalens afsnit 11.
Ved afsnittet Individuelle vilkår klikker du på de 3 hvide prikker yderst til højre, for at du kan få lov til at anføre en tekst til afsnittet, som udskrives i købsaftalens afsnit 11.
Du skal bruge dette afsnit til, at anføre de individuelle vilkår, som aftales i den enkelte handel. Hvis der er tale om fravigelser til standardvilkår eller anden fortrykt tekst, bør du altid anføre, at der er tale om en fravigelse.
Samtidig kan du indsætte evt. rådgiverforbehold, ved enten af benytte valgmuligheder under afsnittet Betingelser eller manuelt at anføre et forbehold.
Herudover skal du bruge afsnittet til at tage forbehold for udstående svar, undersøgelser, dokumenter mv. Husk at angive frist og til hvem en evt. indsigelse skal ske.
Når du skriver teksten, kan du klikke på ikonet Indsæt frase og fx indsætte fraser fra DE:
12. Parternes pengeinstitutter
I dette afsnit skal du oprette henholdsvis købers og sælgers pengeinstitut.
I DE’s frase, der kan indsættes i pkt. 11. vedr. forbehold for købers/sælgers pengeinstituts økonomiske godkendelse af handlen, henvises der til købers pengeinstitut, der er anført her. Derfor er det vigtigt at udfylde dette afsnit.
13. Købesummen
I dette afsnit skal du tage stilling til, hvordan købesummen betales.
Udbetalingen er opdelt i 3 dele:
- Den del af købesummen, som deponeres hos ejendomsmægleren.
- Den del, der eventuelt deponeres i sælgers pengeinstitut
- Den del, for hvilken der stilles bankgaranti
I henhold til deponeringsbekendtgørelsen kan sælger kun stille krav om deponeringer/garantistillelse, når sælger har underskrevet købsaftalen.
Hvis du klikker på lommeregner-ikonerne kan Domidont hjælpe dig med at udregne de rigtige deponeringsbeløb:
Ved punkt 13.1.1. skal du angive, hvor mange dage efter køber og sælgers underskrift, køber skal deponere første del at udbetalingen (dvs. hvor mange dage efter den sidste parts underskrift, der skal deponeres).
Overholder køber ikke fristen, kan sælger betragte handlen som misligholdt. Køber kan deponere tidligere end fristen, men tidligst når sælger har underskrevet købsaftalen jf. ovenfor. En frist på 5 hverdage efter parternes underskrift af købsaftalen anses for rimelig.
Denne del af udbetalingen sker sædvanligvis hos sælgers ejendomsmægler, men kan naturligvis også ske hos andre. Hvis deponeringen sker hos dig (sælgers ejendomsmæglervirksomhed), må der højest deponeres et beløb svarende til vederlaget (vederlag til mægler, markedsføring & udlæg) tillagt kr. 10.000, dog maksimalt kr. 200.000.
Ejendomsmægleren må aldrig modtage mere i deponering end ovennævnte beløbsgrænse.
Hvis en handel er betinget af købers eget salg, må mægleren maksimalt modtage kr. 25.000 i deponering, indtil køber har fået solgt sin egen ejendom. Købers ejendom betragtes som solgt, når en eventuel fortrydelsesret er udløbet, alle eventuelle betingelser i handlen er opfyldte, og alle eventuelle forbehold (herunder fx advokat- og bankforbehold) er afklarede.
I stedet for manuelt at anføre oplysning om Reg- og kontonr. kan du i stedet sætte flueben ved Benyt konto nr. fra afdelingsregister, hvorfra oplysning om kontonr. kan hentes, såfremt det er udfyldt via Registret.
Ved punkt 13.1.2 skal du angive, hvor mange dage efter køber og sælgers underskrift, at køber skal deponere (dvs. hvor mange dage efter den sidste parts underskrift, der skal deponeres).
8 hverdage efter parternes underskrift af købsaftalen anses for en rimelig frist.
Køber kan deponere tidligere end fristen, men tidligst når sælger har underskrevet købsaftalen jf. ovenfor. Overholder køber ikke fristen, kan sælger betragte handlen som misligholdt.
Hvis der aftales deponering af en yderligere udbetaling, sker dette normalt hos sælgers pengeinstitut.
Et alternativ til deponering er bankgaranti.
Ved punkt 13.1.3 skal du angive, hvor mange dage efter køber og sælgers underskrift, at køber skal stille bankgaranti (dvs. hvor mange dage efter den sidste parts underskrift, der skal stilles bankgaranti).
8 hverdage efter parternes underskrift af købsaftalen anses for en rimelig frist.
Køber kan stille garanti tidligere end fristen, men tidligst når sælger har underskrevet købsaftalen jf. ovenfor.
Overholder køber ikke fristen kan sælger betragte handlen som misligholdt.
Garantien skal stilles iht. reglerne og kravene i afsnittet "Garanti for kontante betalinger" i standardvilkårene til købsaftalen.
14. Handlens dokumenter
Ved Parterne har modtaget tilbud om betaling af halv ejerskifteforsikringspræmie svarer du ja eller nej, alt efter hvad der passer til den konkrete sag.
Ved Salgsopstilling af angiver du dato på den salgsopstilling, der indgår som en integreret del af købsaftalen.
Ved feltet Herudover har køber modtaget: skriver du de dokumenter, som køber får udleveret i forbindelse med købsaftalen.
Hvis der i nogle af dokumenterne fremgår belastende eller usædvanlige oplysninger, bør forholdet fremhæves overfor køber, typisk i afsnit 11.
Du kan også benytte ikonet Dokumenthåndtering og i stedet udvælge dokumenterne denne vej igennem:
1) Sæt flueben ved de dokumenter, som skal nævnes i købsaftalen
2) Klik på Overfør dokumenter:
15. Samtykke videregivelse af oplysninger mv.
Ved fritekstfeltet ved afsnittet Yderlige samtykke, kan du indsætte andre oplysninger om samtykke (udover dem som allerede fremgår af købsaftalen), som køber/sælger skal være opmærksom på og tage stilling til.
Handlens kontantbehov (til salgsopstilling)
Under afsnittet Handlens kontantbehov (til salgsopstilling) skal du iht. Formidlingsbekendtgørelsens § 6, stk. 1, nr. 14, gøre køber opmærksom på, at der vil være udgifter i forbindelse med handlen, herunder evt. udgifter til købers egne rådgivere, f.eks. juridiske rådgivere og bygningssagkyndige, udgifter til tinglysning af skøde og pantebreve samt udgifter til finansiering, herunder kurssikring og bankgarantistillelse.
Du oprettet kontantbehov ved at klikke i feltet og herefter klikke på Opret øverst oppe i indtasteren.
Der skal være anført et beløb samt flueben i feltet Medtages, for at udgiften udskrives i salgsopstillingen.
Det er ikke et egentlig krav, at oplyse køber om købers kontantbehov ved købet, men alene et krav om, at køber skal gøres opmærksom på, at køber skal forvente, at der vil være udgifter til de ovennævnte forhold i forbindelse med handlen. Sæt derfor flueben under afsnittet Der er ikke indeholdt følgende i kontantbehov ved køb: (udløser frase i salgsopstilling) ved de valgmuligheder, som du vælger ikke at anføre under Handlens kontantbehov (til salgsopstilling).
Da kontantbehovet anses for en vigtig oplysning for køber, er der i afsnittet indsat følgende faste oplysninger, som skal udfyldes med et beløb:
- Købers andel af ejerskifteforsikring (skal kun oplyses hvis HE-ordning benyttes). Systemet indsætter selv halvdelen af den præmie, som du ved afsnittet Forsikringsforhold via indtasteren Salgsopstilling, har anført som præmie.
- Andre oplagte valgmuligheder er forudoprettet, men udskrives kun, hvis du angiver et beløb og sætter flueben ved Medtages.
Du skal ikke oprette følgende under Kontantbehov, da systemet selv udregner disse:
- Kontantpris/udbetaling
- Tinglysningsafgift skøde
Ved afsnittet Andet har du et fritekstfelt, hvor du evt. selv kan anføre en tekst vedr. kontantbehov.
Tillæg
Får du behov for at oprette et tillæg/allonge til købsaftalen, gør du det via dette afsnit, hvor du klikker i den hvide linje under ledeteksterne Kendenavn, oprettet d., Udskrevet d,. osv. og herefter klikker du på Opret.
Udfyld nu felterne og klik på OK når du er færdig:
Herefter kan tillægget udskrives ved at klikke på Udskriv diverse:
Transporterklæring
Du skal udfylde dette afsnit, såfremt du har behov for at udskrive en transporterklæring.
Hvis du sætter flueben ved feltet Benyt konto nr. fra afdelingsregister hentes oplysningerne om kontonr. fra Registret, såfremt det er udfyldt.
2. Eksterne udgifter
Her opretter du de eksterne omkostninger til salgsprovenuet. Bemærk, at dette afsnit ikke må indeholde nogen form for vederlag til ejendomsmægler. Dog må du gerne anføres mæglerens salær for berigtigelse for sælger, hvis berigtigelsesaftalen er indgået efter formidlingsaftalens indgåelse!
Udfyld med beløb til evt. ejerskifteforsikring og indfrielse af gæld til kloak.
Marker i afsnittet og klik på Opret øverst oppe i indtasteren, for at oprette øvrige eksterne omkostninger som f.eks. energimærkning og tilstandsrapport.
Hvis beløbene er anslået, så sæt flueben under kolonnen Anslået.
Vælg via feltet Fordeling af tinglysningsafgift, hvor stor en andel af udgift til tinglysning af skøde, der skal betales af sælger.
3. Betaling til ejendomsmægler
Her anfører du de beløb, som skal betales til dig som ejendomsmægler i forbindelse med salget, opdelt efter vederlag, markedsføring og udlæg.
I afsnit 3.1 vises først de 4 fortrykte obligatoriske lovpligtige ydelser, som skal udføres iht. LOFE. Der må og kan ikke foretages ændringer i teksten til disse 4 ydelser!
Ved at klikke på + kan hver enkelt ydelse åbnes og udfyldes:
Ved Beskrivelse anføres en passende tekst til den ydelse, som sælger skal betale for.
Ved Type vælger du, om du angiver beløbet som kr., % eller salærregel.
Ved Salærregel vælges den salærregel, som der skal beregnes efter. Salærregler skal oprettes først via Domidonts Register via menupunktet Salærregler, Mæglersalær.
Ved Moms vælger du, om beløbet skal være med, uden eller momsfrit.
Ved Beløb anfører du det beløb, som du vil have for det anførte vederlag.
Ved feltet Variabelt vælger du, om beløbet er variabelt eller ej. Hvis du vælger, at beløbet er variabelt, så bliver feltet Note aktivt, således at du kan anføre, hvordan du er kommet frem til det anførte beløb.
Ved feltet Beløbet er optjent vælger du, hvornår du er berettiget til beløbet enten Ved udførelse af opgaven eller Kun ved salg.
Ved feltet Desuden optjent vælger du, hvis du også skal være berettiget til beløbet, hvis aftalen opsiges.
Ved Gruppe vælges, om den ydelse, som du opretter, skal vises under afsnittet vederlag, markedsføring eller udlæg.
Du kan oprette dine egen ydelser ved at klikke på Opret øverst oppe i indtasteren.
Ligeledes kan du slette dine egne oprettede ydelser ved at markere dem med musen og klikke på Slet øverst oppe i indtasteren.
Ved at benytte ikonet Standard vederlag, Standard markedsføring eller Standard udlæg, kan du hente og anvende ydelser, som i forvejen er oprettet via Domidonts Register og menupunktet Ydelser.
Vil du ikke prissætte hver enkelt ydelse særskilt, kan du i stedet sætte flueben i feltet Som samlet sum og anføre et samlet beløb, under henholdsvis vederlag, markedsføring og udlæg.
4. Forbehold
I dette afsnit, skal du anføre de forbehold, som skal vises i salgsprovenuet.
Prioritetsrestancer udfyldes automatisk ved hentning af restgæld via e-nettet, såfremt der reelt er en restance.
Feltet Ejerpantebreve, skadesløsbreve og udlæg bruges til at anføre evt. forbehold til salgsprovenu vedr. nævnte.
Feltet Øvrigt vedr. ejerpantebreve, skadesløsbreve og udlæg er forbeholdt til oplysninger omkring restancer, morarenter og udlæg.
Når du henter en tingbog elektronisk via e-nettet, så overføres oplysning om hæftelser tilSalgsbudget/-provenu og samles i nedenstående oversigt:
Du kan via kolonnen Salgsbudget styre, hvorvidt hæftelsen skal udskrives som et forbehold, en omkostning eller slet ikke skal udskrives i salgsprovenuet. Hvis du vælger, at lånet skal udskrives som et forbehold, behøver du ikke skrive om forbeholdet via feltet Ejerpantebreve, skadesløsbreve og udlæg, som ellers bruges til formålet.
Hvis du har behov for, at beløbet skal være større/mindre end hovedstolen, så skal du blot skrive det relevante beløb i kolonnen Omk. anslået, idet det så er dette beløb, der udskrives i stedet for hovedstolen.
Bemærk:
Realkreditlån og private pantebreve overføres automatisk med valget Overføres ikke i kolonnen Salgsbudget. Det mest korrekte vil nemlig være, at hente restgældende på lånet eller oprette lånet manuelt.
Det er ikke muligt at vælge, at et realkreditlån eller privat pantebrev skal Overføres som forbehold.
Ejerpantebreve og skadesløsbreve overføres som standard med Overføres som forbehold.
Hvad skal det bruges til:
Hvis du ikke henter lånet/lånene elektronisk, kan du ændre det til Overføres som omk. og så vil beløbet nu blive fratrukket korrekt fra det budgetterede rådighedsbeløb.
Salgsprovenu oversigt
I dette afsnit giver vi dig et overblik over de samlede udgifter på sagen samt sælgers provenu.