Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Compare with Current View Version History

« Previous Version 37 Next »

Oprettelse af Rådgivningsaftale

Iht. lov om formidling af fast ejendom m.v.(LOFE) § 1, stk. 4, gælder § 48 og 49 for enhver erhvervsdrivende, der yder rådgivning og bistand i forbindelse med omsætning af fast ejendom.

Herudover indeholder LOFE ingen bestemmelser, der regulerer køberrådgivning. Det fremgår af bemærkningerne til LOFE, at køberrådgivning og køberformidling ikke er omfattet af loven. I stedet er aftaleloven, markedsføringsloven, lov om juridisk lovgivning(JRL) og dertil hørende bekendtgørelse gældende.

Rådgivningsaftalen skal således overholde disse love.

Rådgivningsaftalen skal være skriftlig, jf. JRL § 2, stk. 2 og tilhørende bekendtgørelse.

Rådgivningsaftalen er udarbejdet således, at den kan indgås med enten med en køber eller en sælger. Det er mest almindeligt at aftalen indgås i forbindelse med at ejendomsmægleren yder køberrådgivning.

Formularen benyttes således, når der ydes rådgivning. Samtidig kan det aftales, at mægleren tillige varetager berigtigelsen.

Ejendomsmægleren kan kun yde rådgivning til en af parterne i en handel, enten køber eller sælger.

Udover nedenstående formularvejledning henvises til formularen, de relevante artikler og kvalitetsnormer i Infosys.

Vejledningen gælder for følgende udgave/version af Rådgivningsaftalen:

Rådgivningsaftalen for ejerboliger                         Version 2.4


For at åbne funktionen, skal du vælge menupunktet Rådgivningsaftale under Indtastere LOFE.

Klik på Opret


Generelt

Ved feltet Kendenavn kan du anføre en tekst, så du kan skelne rådgivningsaftalerne mellem hinanden, hvis du har behov for at oprette flere rådgivningsaftaler på samme sag.

1.Parterne

Sæt prik ved, om aftalen skal indgås med sælgeren på sagen eller en anden kunde.

Opret kunden ved at klikke på det grønne plus øverst i indtasteren.

2.Vederlag

Beløb til feltet Vederlag inkl. moms, jf. afsnit 3 for arbejdets omfang overføres fra afsnit 3, hvor opgaverne, som du udfører, er specificeret.

Du kan anføre beløb ved Udlæg til tredjemand inkl. moms (anslået). Dette felt vil oftest skulle benyttes i den situation, hvor sælger ikke er repræsenteret af egen rådgiver, og der er behov for at indhente diverse dokumenter og oplysninger om ejendommen. Om der vil være udlæg og størrelsen heraf, vil afhænge af det enkelte opdrag.


Hvis du også skal udføre selve berigtigelsen anføres beløb herfor ved feltet Evt. tillæg for udførelse af berigtigelse inkl. moms, herunder for tinglysning af skøde. Kundens evt. betaling af tinglysningsafgift skal ikke medtages i feltet!

I boksen under teksten Det samlede beløb skal betales til ejendomsmæglervirksomheden senest skal du anføre en dato for kundens seneste betaling.


Der er mulighed for at aftale en yderligere betaling ved rådgivning i forbindelse med køb/salg af flere ejendomme ved teksten Ønskes der rådgivning i forbindelse med køb/salg af flere andelsboliger, er det aftalt, at der udover ovennævnte vederlag til ejendomsmæglervirksomhenden, betales:.


Ved Anden aftale kan du sætte flueben og benytte fritekstfeltet til anførelse af beløb i stedet for at benytte beløbsfeltet Ønskes der rådgivning i forbindelse med køb/salg af flere andelsboliger, er det aftalt, at der udover ovennævnte vederlag til ejendomsmæglervirksomhenden, betales.

Enten anfører du et beløb ved teksten Såfremt der ikke gennemføres en handel, er det mellem parterne aftalt, at der betales flg. inkl. moms i vederlag til ejendomsmæglervirksomheden. Alternativt kan du i stedet vælge at sætte flueben ved
fritekstfeltet Anden aftale og selv anføre en tekst/beløb.


Fritekstfeltet Øvrigt vedr. vederlag kan benyttes til fx at beskrive beregningsprincipperne for vederlaget mere detaljeret.


Ved fritekstfeltet Beløbet forfalder skal du angive hvornår beløbet forfalder til betaling, når handlen ikke gennemføres. 


Enten anfører du et beløb ved teksten Ved kundens opsigelse af aftalen, betales jf. pkt. 4 eller også sætter du et flueben ved Anden aftale og forklarer via fritekstfeltet, hvad der skal betales ved kundens opsigelse af aftalen.


Enten anfører du et beløb ved feltet Ved mæglerens opsigelse af aftalen, betales eller også sætter du flueben ved Anden aftale og forklarer via fritekstfeltet. Opsiger mægleren aftalen, vil det være i strid med god skik at opkræve betaling for mere end det, der er udført opgaver for.



Enten anfører du et beløb ved feltet Sag, hvor der er tale om interessekonflikt betales eller også sætter du flueben ved Anden aftale og benytter fritekstfeltet.

Ved feltet Beløbet forfalder anfører du hvornår beløb i forbindelse med en evt. interesse konflikt skal betales.

Under afsnittet Beløb til ejendomsmæglervirksomheden bedes indbetalt på flg. bankkonto angiver du oplysninger om din virksomheds konto- og reg.nr.

Under afsnittet Beløb til tinglysningsafgift bedes indbetalt på flg. bankkonto angiver du konto og reg.nr. for den bank, hvor tinglysningsudgiften skal indsættes. Dette vil ofte være virksomhedens bank. Ved feltet Beløbet forfalder oplyser du en dato eller skriver en tekst om, hvornår udgiften til tinglysning skal betales.

3. Ejendomsmæglervirksomhedens opgaver

I afsnit 3 noterer og prisfastsætter du de opgaver, der skal udføres i forbindelse med handlen.

Du kan prisfastsætte hver opgave for sig eller markere, at beløbet skal udskrives som en Samlet sum. Alle beløb indtastes inkl. moms.

I hvert afsnit har du mulighed for at kalde de Standardopgaver, som Dansk Ejendomsmæglerforening har defineret frem via knappen Standardopgaver.

Du kan oprette dine egne ydelser ved at klikke på det grønne plus øverst i indtasteren.

I afsnittet Inden handlen noterer du, de ydelser, der skal udføres inden handlen, f.eks. søge efter en ejendom, deltage på fremvisning, forhandlinger med kunden.

Ydelser, der skal udføres under handlen, f.eks. gennemgang af købsaftale med tilhørende dokumenter, udarbejdelse af godkendelsesskrivelse, efterfølgende korrespondance og forhandling med modparten/dennes rådgiver, noterer du under I forbindelse med at handlen.

Du noterer de ydelser, der skal udføres efter handlen er endelig, f.eks. gennemgang af skødeudkast og refusionsopgørelse, opfyldelse af bestemmelser for overtagelse af ejendommen o.lign. i afsnittet Efter endelig handel.

OBS! Udførelse af berigtigelse fremgår af afsnit 2, og skal derfor ikke medtages i afsnittet Efter endelig handel.

I Øvrigt vedr. ejendomsmæglervirksomhedens opgaver har du mulighed for at beskrive de opgaver, som du udfører, mere deltaljeret.






5. Uddannelsesmæssig baggrund

Oplysningerne om Uddannelsesmæssig baggrund er lovpligtige i medfør af lov om juridisk rådgivning § 2, stk. 4 og bekendtgørelsen § 3, stk. 2

Det som den/de personer, der har ansvaret for opgaven, skal beskrive er sin/deres uddannelsesmæssige baggrund. Det er altså ikke indehaverens uddannelse, der skal beskrives, medmindre det er indehaveren selv, der indgår aftalen.

6. Fuldmagt og samtykke


Hvis du er tilmeldt e-bolighandel, indsættes bestemmelse om brug af denne automatisk, hvis kunden har givet sit samtykke til videregivelse og behandling af oplysninger via digital kommunikationsplatform - du skal da sætte en markering i feltet.

Ved e-bolighandel giver kunden samtykke ved sin underskrift til, at oplysninger, dokumenter mv. videregives.

OBS! Det er en betingelse, for at benytte e-bolighandel, at både køber og sælger har svaret "Ja" til at bruge ordningen.

I afsnittet Videregivelse af cpr.-nummer gøres kunden opmærksom på, at cpr-/cvr-numre videregives til brug for tinglysning, ligesom sælger giver samtykke til, at købsaftalen og andre oplysninger, der indhentes i forbindelse med handlen, må videregives til andre aktører, når det er nødvendigt for handlens gennemførelse.

Kunden giver fuldmagt til, at mægleren indhenter dokumenter og alle relevante oplysninger om ejendommen. Hvilke dokumenter og oplysninger, det drejer sig om, fremgår af teksten i afsnittet.

Kunden oplyses om, at oplysningerne indhentes til brug for rådgivning af kunden.

Øvrigt vedr. NEM-id/fuldmagt. Fritekstfelt til indsættelse af evt. yderligere fuldmagter og/eller samtykke erklæringer. For hver fuldmagt/samtykke skal du angive en overskrift, så det tydeligt fremgår hvilken tekst, der hører til hvilken fuldmagt/samtykke.

7. Øvrige vilkår


Ejendomsmæglerens oplysninger til kunden. Dette punkt indsættes kun, hvis du/rådgiveren har en særlig eller personlig interesse i kundens valg af finansiering, forsikring, eller andre ydelser, samt evt. modtager provision, rabat eller vederlag for de omtalte ydelser.

Kunden oplyses om, at kunden kan få oplyst størrelsen af provision, rabat, vederlag.

Øvrige vilkår er et fritekstfelt til brug for indsættelse af evt. andre individuelle vilkår.

For hver fuldmagt/samtykke skal der angives en overskrift, således at det tydeligt fremgår, hvilken tekst der hører til hvilken fuldmagt/samtykke.

Eksempelvis indsættes ydelser (kerneydelser) for køb/salg, som det er aftalt at kunden eller andre varetager i stedet for mægleren.

Oplysninger til kunden om forsikringsvilkår udskrives i Tillæg til Rådgivningsaftalen.Tillægget indeholder 


Er der rejstDu kan enten vælge at indtaste 



Iht. JRL § 2, stk. 3 og bekendtgørelsen § 4, samt tilhørende bilag skal der gives oplysninger om rådgiverens forsikringsforhold. De oplysninger, der fremgår af tillægget, afhænger af, om virksomheden er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening.


Oplysninger - medlem af DE

Hvis virksomheden er medlem af DE, indsættes der automatisk en bestemmelse, som indeholder oplysninger om foreningens forsikringsselskab (Tryg), forsikringsbeløb maximalt pr. skade, og den samlede maksimale forsikringssum.


Oplysninger - ikke medlem af DE

Hvis virksomheden ikke er medlem af DE, indsættes der automatisk en bestemmelse, hvor personen/virksomheden selv skal udfylde oplysningerne om deres forsikringsforhold, beløbsgrænser m.v.

Der skal tillige oplyses, om der er rejst krav mod personen/virksomheden. Hvornår et krav betragtes som rejst, fremgår ikke klart af lovgivningen, men i note til JRL fremgår følgende: "Det må i mangel af en sådan præcisering antages, at oplysningsfristen overfor forbrugeren er indtrådt, når blot der er fremsat et ikke-forældet erstatningskrav overfor rådgiveren.



  • No labels